Bereken je BMI

Voor veel mensen is de BMI, Bode Mass Index, heilig. Het geeft namelijk aan of je over- of ondergewicht hebt. De Body Mass Index is te berekenen aan de hand van je lengte en gewicht. Gezondheidsorganisaties hechten veel waarde aan de BMI omdat bij bepaalde lengten een bepaald gewicht hoort. Zowel onder- als overgewicht kan ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Met behulp van de Paleo levensstijl zal jij altijd een goede BMI hebben. Afhankelijk van je huidige gewicht en lengte zul je meer of minder moeite moeten doen om goed uit te komen, maar met Paleo zal het een kwestie van tijd zijn voordat jij de juiste BMI hebt. Het is wel goed om te weten dat de Body Mass Index alleen een momentopname is. Het geeft geen informatie over jouw voedingspatroon, de algehele gezondheid of je vetpercentage. Het is vooral een richtlijn om te kijken of je een gezond gewicht hebt.

Ben je onzeker over jouw BMI of ben je op zoek naar serieuze hulp om jouw Body Mass Index omlaag te krijgen? Schakel dan een specialist in of ga naar de dokter. Daar kunnen ze je alles vertellen over over- en ondergewicht en hoe je beide kunt tegengaan.

Berekenen van het BMI

Het berekenen van jouw BMI is erg eenvoudig en nuttig. Het cijfer geeft namelijk aan of jij een gezond gewicht hebt. De waarden die je nodig hebt om jouw BMI te berekenen zijn je lengte en je gewicht. Voor het berekenen van het BMI neem je het kwadraat van jouw lengte in meters. Vervolgens neem je jouw lichaamsgewicht en deel je dat door de kwadratensom van je lengte. Het cijfer wat uit die berekening komt is de Body Mass Index. Bij een BMI lager dan 18,5 moet je je zorgen gaan maken. Je hebt dan last van ondergewicht. Een Body Mass Index van 30 of hoger staat voor overgewicht.

Voorbeeld BMI berekenen

Je weet nu welke getallen je nodig hebt om zelf je BMI te berekenen. Om het nog iets te verduidelijken volgt hier een voorbeeld:

Lengte persoon X   1.82 meter
Gewicht persoon X  70 kilogram

Bereken eerst het kwadraat van de lengte. 1.82 * 1.82 = 3.31

Deel vervolgens het lichaamsgewicht, in dit geval 70 kilogram, door de kwadratensom van de lengte.

De berekening van het BMI wordt dus: 70 / 3.31 = 21
Persoon X uit dit voorbeeld heeft dus een BMI van 21.

De betekenis van de BMI-waarde

Je hebt nu een mooi getal berekend, maar het gaat er natuurlijk om wat dit getal betekent. In de onderstaande tabel staan indicaties van onder- en overgewicht. Je ziet dat een BMI tussen de 20 en 25 prima is, je hebt dan een gezond gewicht. Zit je daar onder dan heb je last van ondergewicht en alles boven de 25 betekent overgewicht. Let wel dat het BMI slechts een indicatie geeft. Het zegt niets over jouw gezondheid, mobiliteit, vetpercentage of andere gezondheidsaspecten. Wel is het verstandig om bij ernstig over- of ondergewicht contact op te nemen met een specialist op het gebied van voeding en gezondheid.

BMI-tabel

Waarde BMI     Betekenis

< 20         Ondergewicht

20 – 25     Gezond gewicht

26 – 27     Licht overgewicht

28 – 30     Redelijk overgewicht

> 30          Ernstig overgewicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*