Is Paleo niet gewoon veganisme?

Iedereen kent ze wel, de crashdiëten die je beloven tientallen kilo’s af te vallen binnen een tijdsbestek van een paar weken. In één keer mag je een heleboel producten niet meer eten of drinken en ga je alleen nog maar aan de fruitshakes. Deze crashdiëten richten zich vaak op mensen die al van alles hebben geprobeerd en het betreffende dieet als laatste redmiddel zien. Echter, in de praktijk blijken de crashdiëten juist voor een averechts effect te zorgen. Natuurlijk val je in het begin wel af omdat je een stuk minder eet en drinkt. Maar op termijn eet je alles er gewoon weer aan, en vaak nog meer dan vroeger, omdat je lichaam schreeuwt om energie.

Download hier mijn Gratis Paleo receptenboek. Handig om een goede start te maken!

Toch zijn niet alle diëten slecht voor je. Twee voorbeelden van succesvolle veranderingen in het voedingspatroon zijn de Paleo levensmanier en het veganistische dieet. Ik kan me voorstellen dat je niet direct weet wat het verschil is tussen deze twee en daarom leg ik het graag uit. Wat de beide voedingspatronen gemeen hebben is dat het allebei gaat om veranderingen in je levensstijl. Het gaat niet alleen om de voeding, maar om een kleine aanpassing in je dagelijkse doen en laten. Tot zover de overeenkomsten, de verschillen zijn veel groter.

De veganistische levensstijl

Laat ik beginnen met de veganistische levensstijl. In dit dieet komen geen dierlijke producten voor en ook geen bijproducten hiervan. Denk bijvoorbeeld aan vlees, maar ook melk, kaas en eieren. Dat betekent dat veganisten vooral maaltijden samenstellen die bestaan uit plantaardig voedsel. Dat lijkt een gezonde manier van leven, maar ondertussen mis je natuurlijk vel essentiële voedingsstoffen die je lichaam uit bijvoorbeeld vlees en melk haalt. Maar ik zal het eerst hebben over de voordelen van de veganistische levensstijl.

Het alleen maar consumeren van plantaardige voeding is ontzettend gezond. De kans op ernstige ziektes zoals obesitas en hart- en vaatziekten wordt flink gereduceerd bij dit soort voeding. Bijkomend voordeel is dat de levensverwachting een stuk hoger wordt wanneer je alle dierlijke producten uit je dieet weert.

Een groot nadeel van de veganistische levensstijl is dat je essentiële voedingsstoffen mist. Dierlijke producten zijn een belangrijke bron van eiwitten, vitaminen en mineralen. Wanneer je dus geen dierlijke producten consumeert betekent dit vanzelf dat je te weinig voedingsstoffen binnen zult krijgen. Je moet als veganist altijd op zoek naar compensatie voor het gebrek aan eiwitten, vitaminen en mineralen.

Het gebruik van deze kunstmatige voedingsstoffen ter compensatie is overigens voor de meeste veganisten geen probleem. Ze hangen de veganistische levensstijl aan uit idealistische overwegingen en nemen de nadelen graag op de koop toe.

De Paleo levensstijl

Bij de Paleo levensstijl draait het om de manier van leven die onze voorouders aanhingen. Het voedsel moet niet kunstmatig zijn, maar rechtstreeks uit de natuur komen. Over Paleo wordt vaak gezegd dat het ‘Back tot basis’ is omdat je niet langer meegaat in de kunstmatige voedselindustrie van tegenwoordig. Het Paleo voedingspatroon bestaat voornamelijk uit vlees, vis, noten, zaden, weinig koolhydraten en gezonde vetten en granen. Dat klinkt al heel gezond, maar de Paleo levensstijl is natuurlijk niet zomaar bedacht. Het heeft daadwerkelijk grote gezondheidsvoordelen.

Koolhydraten zijn tegenwoordig alom aanwezig in producten uit de supermarkt. Teveel koolhydraten kan leiden tot meer vetopslag en uiteindelijk zelfs tot vervelende ziektes. Denk bijvoorbeeld aan hart- en vaatziekten, obesitas en een ongezonde huid. Bij Paleo krijg je niet teveel koolhydraten binnen en loop je minder kans op de genoemde ziektes. Daarnaast zit je lekkerder in je vel, heb je een sterkere en gezondere spiermassa en ben je energieker de hele dag door. Prachtige gezondheidsvoordelen die je bereikt door gezond en gevarieerd te eten.

Zijn er dan geen nadelen van Paleo? Eigenlijk niet. Alleen op het ethische vlak worden aanhangers van de Paleo levensstijl wel eens verweten dat ze niet letten op het welzijn van dieren. Opvallend genoeg zijn het vooral de veganisten die dit standpunt hanteren. Zij eten natuurlijk geen dierenproducten en vinden het dan ook dierenmishandeling wanneer je dat wel doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*