Meer energie, minder vermoeidheid: Paleo

Je zult het ongetwijfeld herkennen: je gaat gewoon op tijd naar bed, maar als je ’s ochtends wakker wordt ben je nog ontzettend vermoeid. Je voelt je nauwelijks uitgerust en kruipt het liefst weer terug je bed in. Dit komt voornamelijk doordat je lichaam niet gezond genoeg is. Met de Paleo levensstijl kun je dit voorkomen. Met Paleo krijg je namelijk meer energie, voel je jezelf fitter en zul je minder last hebben van een gebrek aan energie.

Waarom heb jij last van een gebrek aan energie?

Het klinkt cliché, maar de eerste stap bij het beantwoorden van deze vraag is nagaan bij jezelf wat je in je levensstijl beter zou kunnen doen of recent hebt veranderd. Als je altijd cafeïnehoudende dranken drinkt (die goed zijn voor een stoot energie) en daar opeens mee stopt is het niet gek dat het lichaam om meer energie schreeuwt. Ook kan het natuurlijk voorkomen dat je door stress niet voldoende toekomt aan een gezonde nachtrust. Elke nacht dat je niet goed slaapt neemt de vermoeidheid toe. Tot je uiteindelijk uitgeput raakt.

Maar wees gerust, gebrek aan energie is gemakkelijk te verhelpen. Het enige wat jij hoeft te doen is eens kritisch kijken naar je voedingspatroon en levensstijl. Eet je wel voldoende groente en fruit en pak je genoeg rust? De Paleo levensstijl zal ook jou helpen bij het verslaan van de vermoeidheid en het verkrijgen van meer energie.

Probeer het Paleo voedingspatroon

In tegenstelling tot de meeste crashdiëten is het devies bij het Paleo voedingspatroon juist niet het uitbannen van zoveel mogelijk voedsel. Je gaat een stuk gezonder en gevarieerder eten. Jouw lichaam zal even tijd nodig hebben om zich hieraan aan te passen. Het is normaal dat deze aanpassing energie kost en daarom kan het zijn dat je jezelf wat vermoeider voelt. Maar geloof mij, dat is maar even. Na verloop van tijd voel je jezelf een stuk energieker en fitter.

Vind de juiste balans met koolhydraten

Koolhydraten zijn in veel diëten de boosdoeners en worden vaak als eerste uit een voedingspatroon geschrapt. Echter, je lichaam heeft koolhydraten nodig voor het verbrandingsproces. Natuurlijk moet je de consumptie van koolhydraten niet overdrijven, maar helemaal uitbannen is geen optie. Wanneer je dit wel doet zul je namelijk vermoeid raken omdat het lichaam te weinig energie binnen krijgt.

Met Paleo eet je voldoende

Het probleem van veel diëten is dat je te weinig voedsel en dus energie consumeert. Er kunnen dan twee dingen gebeuren. Je gaat het tekort aan voedsel compenseren met ongezonde snacks of je laat het voor wat het is en raakt dodelijk vermoeid. Het is beter om de voedselinname niet te beperken, maar vooral kritisch te kijken naar wat je precies eet en drinkt. Dat is precies waar de Paleo levensstijl voor staat.

Eet ook eens gezonde vetten

Vet wordt door veel dieetgoeroe’s gezien als de boosdoener in elk voedingspatroon. Maar dit is volledig ten onrechte. Vet is niet per definitie slecht. Er bestaan verschillende soorten vet, bijvoorbeeld verzadigd en onverzadigd. Het is belangrijk dat je de gezonde vetten genoeg binnen krijgt en de ongezonde vetten zoveel mogelijk vermijdt. Met de Paleo levensstijl vind je precies de juiste balans tussen gezonde en ongezonde vetten.

Zorg voor voldoende zout

Iedereen weet wel dat teveel zout niet goed voor je is, maar te weinig zout is ook niet goed voor het lichaam. Sterker nog, een tekort aan zout kan leiden tot ernstige gezondheidsklachten. Zout heeft indirect vooral een invloed op je algehele gemoedstoestand door de relatie met de hormoonhuishouding. Het Paleo voedingspatroon zorgt niet alleen voor voldoende groente en fruit, ook de zoutconsumptie wordt op peil gehouden.

Paleo is goed voor voldoende vitaminen en mineralen

Het lichaam is gebaat bij voldoende vitaminen en mineralen, elke dag weer. Zonder belangrijke voedingsstoffen als vitamine D, B12 en ijzer kan ons lichaam niet optimaal functioneren. Sterker nog, het zal leiden tot vermoeidheid. De Paleo levensstijl is gebaseerd op natuurlijke producten die van zichzelf al vol zitten met vitaminen en mineralen. Hierdoor blijf je fitter en kun je de vermoeidheid grotendeels vermijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*