Paleo en diabetes

We leven in een samenleving waar het voedsel steeds zoeter wordt. Niet alleen omdat zoet voedsel nu eenmaal goed verkoopt, ook omdat de vraag naar suiker steeds groter wordt. Natuurlijk is dit voedsel lekker, maar het levert ook ernstige gezondheidsrisico’s op. Eén van de meest voorkomende chronische ziektes van Nederland heeft direct met suiker te maken: diabetes. In Nederland alleen al zijn er meer dan 800.000 Nederlanders die gediagnosticeerd zijn met suikerziekte. Diverse gezondheidsorganisaties hebben recent bekend gemaakt dat er waarschijnlijk nog ongeveer 200.000 mensen rondlopen met de ziekte zonder dat ze het weten. Dat maakt in totaal 1.000.000 diabetes-patiënten in Nederland!

Diabetes is een vervelende chronische ziekte die bestaat in twee varianten. Diabetes type 1 heeft te maken met de aanmaak van insuline. Mensen die met deze variant te kampen hebben, maken geen insuline aan. Bij diabetes type 2 wordt er te weinig insuline aangemaakt of reageert het lichaam niet op de insuline. Het is wetenschappelijk bewezen dat beide vormen van diabetes gevaarlijk zijn voor de gezondheid wanneer het insulineniveau niet goed bijgehouden wordt. Een groot gevaar dat kan ontstaan bij diabetes is dat er te veel suiker in het bloed achterblijft. Dit heeft ernstige gevolgen voor het hart, de nieren, ogen en bloedvaten. Mensen met diabetes moeten daarom voortdurend op hun voedsel letten. Niet teveel suiker en vooral gezonde voeding is het advies van medisch specialisten. Paleo is daarom ook een ideale uitkomst voor patiënten met zowel diabetes type 1 als type 2.

Paleo en diabetes type 1

Zoals hierboven beschreven staat, wordt er bij diabetes type 1 geen insuline meer aangemaakt door het lichaam. Dit komt omdat het afweermechanisme van het lichaam de aanmaak van insuline blokkeert. Het is (nog) niet mogelijk om de ziekte volledig te genezen, maar de klachten kunnen wel gereduceerd worden. Patiënten met diabetes type 1 moeten daarom gezond eten. Het Paleo dieet is ideaal voor deze mensen. Met Paleo krijg je namelijk een goede balans van fruit en groenten binnen. Daarnaast wordt de consumptie van koolhydraten flink beperkt met als voordeel dat diabetes-patiënten minder vaak insuline hoeven te injecteren. Als bijkomend voordeel heeft Paleo dat je ook nog eens gaat afvallen, iets wat voor patiënten met diabetes type 1 vaak een hele opgave is. Ondanks de goede werking van Paleo, raad ik je wel aan om eerst te overleggen met de huisarts. Hij of zij kan je het beste vertellen hoe je Paleo kunt combineren met de insuline-injecties.

Paleo en diabetes type 2

Patiënten met diabetes type 2 zijn niet in staat om voldoende insuline aan te maken of het lichaam reageert onvoldoende op de aangemaakte insuline. Het gevaar daarvan is dat er teveel suiker achterblijft in het bloed, wat het risico op ernstige ziektes weer vergroot. Mensen met diabetes type 2 hebben er baat bij om zich niet over te leveren aan de op suiker gerichte voedselindustrie. Ze zouden juist met gezonde voeding de klachten van diabetes type 2 flink kunnen beperken. Met het Paleo voedingspatroon krijg je geen kunstmatige voedingsstoffen meer binnen en dit zorgt voor een reductie van het aantal koolhydraten in je dagelijkse dieet.

Belangrijk voor patiënten met diabetes type 2 is dat Paleo onderscheid maakt tussen de zogenaamde goede en slechte koolhydraten. Het aantal goede koolhydraten wordt beperkt tot een minimum en de slechte koolhydraten worden geheel geweerd uit het voedingspatroon. Hierdoor krijg je wel voldoende energie binnen, maar heb je geen last van de slechte voedingsstoffen. Geniet zelf ook van de gezondheidsvoordelen van de Paleo levensstijl en leef een stuk prettiger met diabetes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*